2012. szeptember 6., csütörtök

Kotyó...


vagy szilvaíz?
Most töltöttem le, az üvegeket majd reggel lekötöm, a cserépedényre meg elég csak a fedele.Azt mondják , a szilvaízet csak azért kell lefedni, lekötni, hogy ne lepje a por.Most majd meglátom:)
A szilván kivül semmi nincs benne, de az aztán jó sok .Összesen tíz vedernyi, három részben lett kifőzve.
Olyan sűrű, hogy alig tudtam kitölteni :)
és...reggeltől kavargattam estig, vízhólyagos lett a tenyerem a fakanál nyelétől, s azt hiszem a csuklóm beperelne, ha tehetné :)
de, nagyon fnom lett, palancsintába ezt szeretjük a leginkább.

Egyébként a cserépedény van jó tíz litres, a nagyobbik borkán mellete csak hármas :)

9 megjegyzés:

  1. Huhhh! Irigykedem!! :))) Gratula a kitartáshoz - is! :)

    VálaszTörlés
  2. Et igen:) Üstben főzted?
    Mi csak dzsemet készítettünk, de ez az igazi:)

    VálaszTörlés
  3. :)köszi Szegusz, most már örülök neki, de napközben néha bántam, hogy harmadszorra is nekiláttam .Sok volt az idén a szilva, jövőre vagy lesz, vagy nem , s ez megáll....állítólag :)

    VálaszTörlés
  4. Nem Kati, nem sikrült üstöt találni.Egy háromvedres nagy lábosba apasztgattam bele az öt veder szilvát, s a gáztűzhelyen főztem.S ezt megcsináltam egyszer vasárnap, s ma másodszor, s a két nagy adag között még egy kicsit, csak nyolc litreset.
    Hát mit mondjak....szilvaíz van bőven :)

    VálaszTörlés
  5. Úú, ez az igazi szilvalekvár! Régen nagymamám is cserépedénybe tette el... a jó sűrű lekvárt falatozni belőle.. jaj de jó is volt! Azóta sem ettem olyan finom lekvárt.

    VálaszTörlés
  6. huh, ezt mi is agyon szeretjük. macerás nagyon, de minden cseppje megéri...

    VálaszTörlés
  7. Ügyes vagy! Én a múlt évben készítettem csak szilvából, semmi más adalékból, és sikerült, bár nem nézett ki ilyen jól, mint a Tiéd. :-)) Meg hát cserépedényem sem volt, és a mennyisége is elenyésző a Tiédhez képest. De én csináltam, és akkor ez volt a fontos. :-)) Gyakorlat teszi a mestert, nem igaz? :-)

    VálaszTörlés
  8. Ma reggelre olyan kemény lett, hogy szinte késsel lehet vágni.És naaaaaaaaaaaaaaaaagyon finom.
    Megérte .

    Eszter, fontos, hogy te csináld, és a gyakorlat is kell sokszor, de legfontosabb, legalábbis nálam, hogy kedvvel csináljam :)

    VálaszTörlés
  9. Ez mennyei lehet!Óriási munka, főleg gázon!!! Csoda, hogy nem égett oda! Nálunk az idén nem volt édes a szilva. A szárazság miatt idő előtt lepotyogott. Befőttnek azért tettem el, de lekvár nem lett. Még van valamennyi, 2 éves.

    VálaszTörlés